9.03.2008

BOLU YU TANIMAYA NE DERSİNİZ İŞTE SİZİ GÜZEL MEMLEKETİMDE KISA BİR GEZİNTİYE DAVET EDİYORUM

Türkiye yüzölçümünün % 1,05''lik bölümünü kaplayan Bolu ili, 8.294 km² (829.400 ha.) yüzölçümü ile Karadeniz Bölgesi''nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır. Doğu-Batı uzunluğu yaklaşık 186 km.dir. Bolu''nun, Dörtdivan, Mengen, Mudurnu, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Seben, Yeniçağa ve Merkez ile birlikte 9 İlçesi bulunmaktadır. Bolu İl Merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık ise güneyde yer almaktadır. Bolu''nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük yer alır. İlimizin merkez ve diğer ilçelerin yüzölçümleri km2 olarak aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
GEZECEĞİNİZ YERLER
ABANT: Bolu'nun 35 km. güney-batısında, etrafı çam ve köknar ağaçlarının kapladığı, yazın piknik ve ideal dinlenme yeri, kışın kış sporlarının yapılabileceği Türkiye'nin en tanınmış turistik bir beldesidir.Her türlü vasıta ile gidilebilir.Ünlü Abant alabalığını avlamak serbesttir.
YEDİGÖLLER: Sizi etkileyecek, büyüleyici cennet güzelliği ile romanlara konu olan Yedigöller, Bolu'nun 46 km. kuzeyindedir. Çeşitli büyüklükteki yedi gölü bünyesinde barından bölge milli park statüsü içine alınmıştır.
BOLU KAPLICALARI: Bolu'nun 5 km. güneyindedir.Büyük ve Küçük Kaplıca ismi ile tanınırlar. Ayrıca ikisinin arasında bir termal otel mevcuttur.40 - 44 derece sıcaklıkta olan kaplıca suları, kalp, siyatik, kadın ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
GÖLCÜK: Bolu'nun 13 km. güneyinde, kamp ve piknik için ilgi çeken bir yerdir.Gölün etrafını katmer katmer kadifeyi andıran bir ağaç denizi kaplar.
ALADAĞ VE SEBEN YAYLALARI:Bolu'nun 50 km. güneyinde, çam ormanları, yaylaları ve içimine doyulmayan soğuk suları ile büyük ilgi görür.
KÖROĞLU TEPESİ: Bolu'nun 50 km. güneyinde, Batı Karadeniz Dağları'nın en yüksek tepesidir. (2378 m.) Kayak tesisleri, dağcılık ve av sporları için ideal bir yerdir.
ESENTEPE: Gerede ilçesinin kuzeyinde, yazın devamlı esen ve bu nedenle Atatürk tarafından Esentepe olarak isimlendirilen, asırlık çamlarla kaplı bir yerdir. Yazın piknik, kışında kış sporları için çok elverişlidir.
MUDURNU-SAROT KAPLICALARI: Mudurnu'nun 30 km. kuzey-batısında ormanlık bir alan içerisindedir.Yeni restore edilen tesisler çevrede büyük ilgi görmektedir.
GÖYNÜK-SÜNNET GÖLÜ: Göynük'e 27 km. mesafede çevresi çam ormanlarıyla kaplı şirin bir piknik yeridir. Gölde alabalık avlanması serbesttir.
AKÇAKOCA: Ağacın yeşili ile denizin mavisinin kızgın güneş altında kucaklaştığı temiz ve sakin bir plaj şehridir.
BOLU-GÖLKÖY BARAJI:Bolu'nun 5 km. batısında sulama için yapılan bir baraj gölüdür. Çevresinin ağaç zenginliği nedeniyle bir dinlenme ve piknik yeridir.
GÖYNÜK-ÇUBUK GÖLÜ: Göynük'ün 11 km. kuzeyinde, etrafı çam ormanlarıyla kaplı gölde sazanların avlanması serbesttir.
GÖRECEĞİNİZ YERLER
KONURALP (ÜSKÜBÜ): Akçakoca yolu üzerinde, çeşitili devirlere ait tarihi eserler vardır.
BÜYÜK CAMİ: Yıldırım Beyazıt zamanında Bolu'da yaptırılmış Osmanlı Çağı eserlerindendir. KADICAMİ: Bolu'dadır. Osmanlı çağı eserlerinden olan bu cami, Demirtaşpaşa'nın oğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. ORTA HAMAM: Yıldırım Beyazıt zamanında Bolu'da yaptırılmıştır. Mimari değeri yüksektir. AKŞEMSETTİN TÜRBESİ: Göylük'tedir. Osmanlı çağı eserlerindendir.İçinde Fatih'in hocası olan ve İstanbul'un fethinde Eyüp Sultanın Mezarını bulan Akşemsettin hazretleri yatmaktadır. ŞAİR DERTLİ:Ünlü halk ozanlarından olan Aşık Dertli anıtı(1772 - 1846), Yeniçağ'ın 3 km. doğusunda, yol üzerindedir. KÖROĞLU : Halk hikayeleri kahramanı ve ozanı Köroğlu'nun Köroğlu Dağı eteklerinde yaşadığı bilinmektedir. YILDIRIM BEYAZID CAMİİ VE HAMAMI: Mudurnu'dadır. Her ikisininde mimari değeri yüksektir. PERİBACALARI: Kıbrıscık'ta Uludere Vadisi dolaylarındadır.Çevredeki diğer vadilerde de Peribacaları vardır. SOLAKLAR MAĞARALARI: Seben'in Solaklar köyündeki mağaraların hangi tarihten kaldığı belli değildir.Dört katlı olan mağaraların her katında pencere vardır.
NELERİ ÜNLÜDÜR?
BOLU'nun Çam Kolonyası, Fındık Şekeri, Çam Balı, Kaymağı, Tereyağı, DÜZCE'nin Tütün Kolonyası, SEBEN'in Elması MENGEN'in Peyniri MUDURNU'nun Peyniri, Saray Helvası, İpek Oyaları, AKÇAKOCA'nın Dağ Çileği, Fındığı, BOLU'nun
ÖZEL YEMEKLERİ
Tarhana Çorbası, Kızılcık Tarhanası Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, Yoğurtlu Fasülye Çorbası, Oğmaç Çorbası, Cantıklı Pide, Etli Mantı, Çiğbörek, Ekmekaşı, Kabaklı Gözleme,Acısu Bazlamacı, Kaşıkatmaç, Bakla Çullaması, Mantar Sote, Paşa Pilavı, Höşmenim, Kedibatmaz, Kabak Hoşafı, Çöleçöş, Karavu Şerbeti.

1 yorum:

celebrity dedi ki...

canım istanbulda oturmama ragmen abanta bir türlü gidemedim umarım ölmeden kısmet olur :)))