11.02.2008

SELÜLİT

SELÜLİT NEDİR?
Selülit (hidrolipodistrofi), derinin alt tabakasındaki yağ dokusunun sıkışması sonucu kan dolaşımının engellenmesi nedeniyle derinin üst kısmında portakal kabuğuna benzer bir görünümün ve pütürlüklerin oluşmasına denir.Deriye dokunulduğunda cildin pürüzlü ve sertleşmiş olduğu görülür. Selülit,her 10 kadından 9'unda görülen bir sorundur.Ergenlik çağından itibaren,kilolu yada zayıf her yaştaki kadında görülebilir;fakat kilolu kişilerde, selülit'in deride oluşturduğu bozukluk daha belirgin olur.Genellikle kalça,basen,dizin ve bileğin iç kısımları,baldırların arkası gibi bölgelerde kendini gösterir.SELÜLİT'İN NEDENLERİ İlk sırayı kadınlara özgü hormonlar alır.Bunun yanında kalıtsal özellikler, genetik faktörü, yanlış beslenme,sigara ve alkol kullanımı,stres,hareketsizlik, eğik durmak,yüksek topuklu ayakkabılar giymek de selülit oluşumunu etkiler. Diğer nedenleri arasında ise cildin kendi fiziksel yapısı, kabızlık ve doğum kontrol haplarını sayabiliriz.
SELÜLİTİN OLUŞUMU
Yaz aylarında birçok bayana gönül rahatlığıyla mayo giymeyi problem haline dönüştüren Selülit oluşumu kişiden kişiye farlılıklar gösteriyor. Selülit daha çok ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi hormonların daha çok değişime uğradığı dönemlerde ortaya çıkıyor olmasına rağmen, kişinin genetik yapısı, metabolizma hızı, dolaşım sistemi, sindirim ve boşaltımda yaşadığı sorunlar, doğum kontrol hapları, alınan hormon ilaçları, dengesiz ve düzensiz beslenme, aşırı hareketsizlik, stres, sigara ve alkol tüketimi de Selülit oluşumunda etken faktörlerdir.
KİMLERDE OLUŞUR? En önemli şey genler. Eğer anneniz de varsa sizde de olur. Sigara içen kadınlarda içmeyenlere göre daha belirgin, çünkü sigara cildin esnekliğini azaltıyor.ZAYIFLIK AVANTAJ MI? Maalesef ince ve formda olmak selülitten korumuyor. Ancak kilolu kadınlarda görüntü çok daha vahim olabiliyor.HORMONAL NEDENLER Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kadınların östrojen hormonu miktarındaki artışın selüliti çoğalttığını ortaya koyuyor. Cilt ve vücut sağlığı için gerekli olan bir takım hormonlar ve kimyasal maddelerin miktarındaki değişiklikten dolayı hücre aralığında normalin üstünde su birikmeye başlar. Bu birikme aşırı boyutlara vardığında cildin görünümünde de bir takım değişiklikler meydana gelir. Dolayısıyla selülit hormonlarla doğrudan etkilidir.BESLENME Tek yönlü ve sağlıksız beslenme selülitin ana nedenlerinden biri. Genellikle çalışan toplumlardaki kadınlarda görülen selülit, bayanların fast food ve hazır gıdalara olan eğilimiyle doğrudan ilişkili. Hayvansal yağlar, tuz, şeker, kola ve kahve gibi yiyecek ve içecekler de yağ hücrelerini şişirerek, buralarda ödem yapmakta ve selülit oluşmasına neden olmaktadır. SİGARA VE ALKOL Sigara ve alkol kullanan bayanlarda selülit görülme oranı kullanmayanlara oranla bir hayli yüksek. DURUŞ Yüksek topuklu ayakkabılar giymek, yanlış yürümek ve yanlış oturmak da selülitin nedenleri arasında sayılabilir. Yüksek topuklu ayakkabılardan dolayı kan dolaşımındaki bozukluk zamanla cildin iyi beslenememesine dolayısıyla da selülit oluşmasına sebep olur. DOĞRU BESLENME Besin alımında ;su açısından zengin tuz açısından zayıf olmalıdır. Proteinden zengin bir beslenme önerilir. Proteinin ödemi önleyici ve iştahı kırıcı bir rolü vardır. Alkolden uzak durulmalıdır. Çünkü alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta birikir. Selülitle başa çıkmanız için doğru beslenmeniz ve kilonuzu kontrol etmeniz gerekmektedir.öncelikle bol kalorili ve yağlı hazır gıdaları mümkün olduğunca hayatınızdan çıkartmanız gerekmektedir.Beslenme tarzınızı yeniden gözden geçirdikten sonra, tuz, yağ, şeker tüketme oranınızı minimum düzeye indirmelisiniz.Taze yağsız besinleri, baklagilleri, sebze ve meyveleri, bol lif içeren tahılları ve potasyum miktarı yüksek olan portakal, muz, patates, karpuz, havuç, bezelye ve fasulyeyi bol miktarda tüketmelisiniz.Şekerleme hamur işi ve alkolden uzak durmalısınız.Çünkü alkol kanda yağa dönüşür ve birikir.