5.03.2008

CİLT TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Normal-Karma Cilt :
Normal cildin görüntüsü, rengi düzgün ve sağlıklıdır.Alın çevresi , burun, çene bölgeleri hafif yağlı, diğer bölgeleri ise kuru olabilir.
Kuru Cilt :
Kuru bir cilt yapısına sahip olanlar yüzlerinde gerginlik hisseder. Bilhassa sabun ile yüzlerini temizlikten sonra bu gerginlik hissi çok daha fazla olur. Kuru cilt genellikle pul pul olur ve çabuk kırışır. Yer yer kızarıklıklar olabilir.
Yağlı Cilt :
Yağlı ciltlerde lekeler ve siyah noktalar oldukça fazladır.Ayrıca bu cilt tipi geniş gözeneklidir.
Hassas Cilt :
Hassas cildin gözenekleri iyi görünmesine rağmen, cildin ince yapılı olmasından dolayı alerjiye ve diğer cilt sorunlarına karşı oldukça hassastır
Nasıl Bir Ürün Kullanmalıyız
Kuru Cilt: Kuru ciltlerde özellikle alkol içeren ürünlerden uzak durmak gerekli. Bu tip ürünler cildimizdeki nemi söküp atar. Yumuşak ve sabun içermeyen sıvı temizleyici ile cildi temizledikten sonra cildin nem kaybını minimuma indiren nemlendirici kremler kullanmak gerekir. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korumak için SPF 15 içeren bir ürünü her gün dışarıya çıkmadan yarım saat önce kullanmalıyız
Yağlı Cilt: Yağlı cilde sahip olanlar aşırı yağlı ürünlerden uzak durmalıdır. Yağlı ciltler yağ bağlayıcı sıvı ya da jel temizleyiciler kullanmalıdır. Krem bazlı sabunları kullanmamak gerekir. Losyon gibi suyu ciltte tutan nemlendirici kremleri kullanmak gerekir. Özellikle ergenlik çağında olan gençlerde çok sık görülen hormon değişiklikleri yağlı ve sivilce oluşumuna yatkın ciltlerin temizliği ve uzman doktor tarafından tavsiye edilen ürünlerin düzenli bir şekilde kullanılması önemlidir. Yağ içermeyen (oil-free) güneşin zararlı ışınlarından koruyan kremler kullanın. .
Karma Cilt: Karma ciltte T bölgesi olarak bilinen yüzün yağlı kısımları olan yanak, alın burun, çene çok daha yağlıdır. Diğer bölgelerde ise kuruluk vardır.. Normal karma cilt için kullanılan temizleme maddeleri yanaklar için daha uygundur. Diğer bölgelerde ise daha sert etki yapar. Bu yüzden sadece cildin ihtiyaç duyulan yerlerine uygulanması gereken ürün T bölgesinde sivilcelenmelere yol açabilir. Yağ içermeyen (free-oil) ve güneş ışınlarından koruyan kremler kullanabilirsiniz.

PARFÜM HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Parfümler kokularını yaymak için sıcaklık, hareket gibi faktörlere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle parfüm sürmek açısından vücudun bazı bölgeleri ayrıcalıklıdır:Sıcak ve nemli noktalar. Koltuk altları, göğüs araları, ense, kulak arkaları ve göbekKanın fazla pompalandığı noktalar. Bilek içleri, şakaklar ve boyun.Hareketli noktalar. Dirsekler ve diz içleri.
Saç
Saçınızı parfümlemek istiyorsanız, öncelikle temiz olmalarına dikkat edin. Kokuların birbirine karışmaması için şampuanınızı kokusuz olanlar arasından seçin. Saçlarınız kısa ise saç diplerinize, uzun ise uçlarına sıkmanız yeterli olacaktır.
Küçük bir hoşluk:

Saçınızı fırçalamadan önce fırçanıza biraz parfüm sıkın.
Giysiler
Parfümler pamuklu, yünlü gibi doğal lifle dokunmuş kumaşlarda çok kalıcıdır ve rahat yayılır. Sentetik liflerde yayılımı ve kalıcılığı azdır. Parfümün en kalıcı olduğu dokular ise kürkler ve muslin kumaştan yapılmış eşarplardır.
Giysiler parfümlenebilir ama gelişigüzel değil:

Parfümünüzü ceket ve mantoların astarlarına, etek ve elbiselerin etek baskılarına sıkın.- Asla giysilerinizi farklı parfümler sıkmayın. Üst üste sıkılan parfümlerin molekülleri iyi bir karışım oluşturmaz ve kötü bir etki uyandırır.
- İpekli giysilerinize parfüm sıkmayın, kalıcı lekeler bırakır.
- Eğer parfümünüzü sık sık değiştiriyorsanız, sadece vücudunuzu parfümlemekle yetinin. Koku zaten giysilerinize de sinecektir.
- Mücevher ve özellikle incilerinizin yakınında parfüm kullanmayın: parfümlerdeki alkol mücevherlerin parlaklığını yok eder ve incileri sarartabilir.
- Giysi dolabınızı parfümlemeyi unutmayın.
Küçük bir hoşluk:İç çamaşırlarınızın bulunduğu dolap veya çekmeceye parfümünüzle nemlendirdiğiniz yünlü bir kumaş parçası koyun.

Majör Koku Grupları
MEYVE (Tazelik)

AĞAÇ (Yeşil, Doğal, Otumsu)
TEK ÇİÇEK (Saflık)
ÇİÇEK DEMETİ (Zariflik)
ALDEHİT (Romantik)
ŞİPRE (Kadınsı)
ÇİÇEĞİMSİ (Sıcak)
Meyve
Taze ve hafif kokulardır. Temel notaları bergamot, limon, portakal, mandalina, greyfurt, portakal çiçeğidir. Bunlara genellikle çiçek ve şipre notaları eşlik eder.
Şipre Kuvvetli esansların karışımından oluşurlar, kalıcı ve zengin içeriklidirler. Olgun bayanların tercih ettiği kokulardır. Bergamot,misk,yasemin,gül,ağaç kokularıdır.
Taze,(DOĞAL): Çimen kokulu parmaklarla ya da sümbülün tazelik notasıyla ovuluyormuş hissi verir.doğallığı ağaçsı kokuyu yakalarsınız.
Çiçekimsi: Çiçek kokuları ile beraber oryantal kokunun etkisini arttırır.
Aldehit: Zarif ve hissedilir bir yumuşaklıkla romantik bir his arasında hoş bir duygu verir.
Parfüm Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler,
Parfümü vücudunuzun nabız noktalarına sürmelisiniz, Bileklerinize parfüm sıktıktan sonra kesinlikle ovuşturmayın Odanın içine biraz parfüm sıkıp yürüyebilirsiniz Bir parfümün diğer ürünlerini de kullanın Parfüm alırken acele karar vermeyin Duş almadan kullanılan parfüm hiç istemediğiniz sonuçlar doğurabilirVücut kimyasıyla parfümün uyuşması çok önemlidir Aynı anda en fazla 3 koku deneyin.

Ciltteki Siyah Lekelerin Temizliği

Bazı kadınların ciltlerindeki siyah lekeler kozmetik ürün kullanımına rağmen geçmez. İşte size mucizevi öneri:
Elma sirkesi. Yarım su bardağı suya, 3 çorba kaşığı kadar elma sirkesi ekleyip iyice kaynatın. Daha sonra ateşi kısın ve başınıza bir örtü örtüp, yüzünüzü buhara tutun. Bu şekilde yüzünüze 15-20 dakika buhar verin.
Daha sonra yarı yarıya sulandırılmış elma sirkesiyle yüzünüzü silin. Bu işlemi haftada 2 kez tekrarlayabilirsiniz. Düzenli olarak yapılan işlem sonucunda siyah lekelerin yok olduğunu ve cildinizin parladığını göreceksiniz.
Siyah noktalara farklı öneriler:

1- Birer tutam kırlangıç otu, ayrık otu bir kaba konularak üzerine beş bardak su ilave edilerek kaynatılır ve bir gece dinlendirdikten sonra siyah noktaların üzerine sürülür.
2- Birer tutam nane, yabani kekik yaprağı, ıhlamur bir kaba konulup yeteri kadar su ilave edilerek kaynatılır. Soğuduktan sonra siyah noktaların üzerine sürülür.

3- Bir adet çok olgun domates ezilir ve ince bir tülbentle süzülür. 1 tatlı kaşığı gliserin ve iki damla asilbent tentürü katılıp karıştırılarak şişeye doldurulup kullanılmak üzere saklanır. Cildin siyah noktalı kısımlarına bol miktarda sürülür.